Aplicația MyAccount

Ai toate serviciile într-un singur loc!

Telekom Romania și Ericsson organizează prima demonstrație live a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est

Performanță prin tehnologie

Telekom Romania și Ericsson au adus următoarea generație de tehnologie wireless cu un pas mai aproape de români, după ce au organizat luni, 12 iunie, la București, prima demonstrație a capabilităţilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est.

Oficiali ai statului român şi reprezentanţi mass-media au avut ocazia să experimenteze cele mai recente progrese în domeniul tehnologiei 5G și să afle, prin intemediul soluţiilor prezentate, beneficiile pe care această tehnologie le va oferi diferitelor industrii. Odată ce tehnologia va deveni disponibilă comercial în 2020, în conformitate cu agenda internațională actuală, este de aşteptat ca noile capabilităţi, caracteristici și soluţii ale tehnologiei 5G să accelereze procesul de transformare digitală a industriilor și tranziția la societatea interconectată.

Demonstraţia live din cadrul evenimentului a evidențiat capabilităţile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip, inclusiv testarea vitezei, latența și directivitatea de radiaţie controlată (beam forming), atingând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale. 

"Tehnologia 5G este așteptată cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar și la nivelul Grupului. Pe lângă atributele sale superioare, mai important este faptul că această tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul întregii societăți şi va deschide ușa unor noi posibilități adecvate nevoilor clienților noștri, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la birou. Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astăzi unele limitări, însă 5G va oferi noi perspective și soluții la aceste provocări actuale. Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiţi să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”, a spus Miroslav Majoros, CEO al grupului de companii Telekom Romania.

La rândul său, Arun Bansal, SVP şi Director Ericsson pe Europa și America Latină, a adăugat: “Demonstrația de astăzi, prima de acest gen din Europa de Sud-Est, oferă o privire în viitor asupra modului în care 5G va permite oamenilor, industriilor și lucrurilor să se conecteze la o scară fără precedent, aducând cu ea o lume nouă de dispozitive și servicii. Este, de asemenea, un reper în cadrul colaborării extinse dintre Telekom Romania și Ericsson de a asigura locuitorii și industriile românești că în curând se vor putea bucura de beneficiile 5G ".

5G reprezintă baza în conştientizarea întregului potențial al Societății Interconectate. Această tehnologie va permite organizațiilor să penetreze noi piețe și să construiască noi fluxuri de venituri în baza unor modele de afaceri și a unor soluţii cu totul noi, inclusiv aplicații de tipul Internet of Things (IoT). Noile capabilităţi 5G acoperă mai multe dimensiuni, inclusiv o flexibilitate extraordinară, nevoi reduse de consum de energie, o capacitate mai mare, lățime de bandă, securitate, fiabilitate, viteze, cât și o latență mai mică, dar și costuri foarte scăzute ale dispozitivelor în cazul aplicațiilor Machine to Machine (M2M).

Din punct de vedere tehnologic, rețelele 5G vor fi scalabile, versatile și flexibile, pentru a putea susține o variație foarte mare de cerințe care permit de la viteze foarte mici pentru comunicațiile M2M, până la viteze foarte mari de bandă largă mobilă pentru aplicații multimedia și realitate virtuală, totul la o latență minimă, de aproape 1 milisecundă sau chiar mai puțin.

În același timp, 5G va permite conectarea eficientă a miliardelor de dispozitive Internet of Things la costuri reduse și cu eficiență energetică ridicată, permițând, de asemenea, apariția unor noi tipuri de servicii de o importanță critică, pentru care este nevoie de noi niveluri de latență, de fiabilitate și de securitate.

Scopul demonstrației efectuate astăzi de către Telekom Romania și Ericsson a constat în instalarea dedicată a unei platforme prototip 5G, prin care au fost obținute viteze foarte mari, de până la 24 Gbps, folosind o tehnologie avansată de construcţie a antenelor. În plus, au fost prezentate o soluție de robotică în cloud, un robot autonom, o soluție bazată pe senzori montați pe un vehicul în mișcare pentru a obține o monitorizare dinamică a mediului și o demonstraţie live de transport urban conectat. 

Lasă-te surprins de evoluție

Aplicațiile industriale, cum ar fi siguranța traficului și controlul infrastructurii critice necesita o latența scazută a rețelelor celulare. În plus față de latența foarte scazută, 5G ar trebui să permită, de asemenea, conectivitate cu fiabilitate ultra-ridicată și disponibilitate ultra-ridicată. Designul interfeței radio 5G este capabil să reducă intervalele de timp de transmisie, noul canal fizic oferind o transmisie radio la interval de sub o milisecunda, cu o rată de eroare de pâna la 10-9. Pentru mai multe detalii  Cloud balacing robot.  

Pânã la sfârșitul anului 2022, potrivit prognozelor, vor exista 550 de milioane de abonamente 5G și o acoperire a populației pentru aceastã tehnologie de 10%. Se preconizeazã cã rețelele comerciale 5G vor fi disponibile în 2020, fiind preconizatã lansarea timpurie a rețelelor pre-standard pe mai multe piețe. 5G va amplifica serviciile mobile de bandã largã și va permite o gamã largã de scenarii de utilizare pentru IoT asa cum poti observa și în Platforma prototip 5G.

 Iot reprezintă revoluția tehologiei. 29 de miliarde de dispozitive conectate sunt prognozate pentru 2022, din care aproximativ 18 miliarde vor fi asociate IoT, în timp ce pânã în 2018 telefoanele mobile vor fi depãșite numeric de cãtre dispozitivele IoT. Acestea includ automobile conectate, mașini, contoare, aparate de uz casnic și alte dispozitive electronice de consum. Pentru a putea face fațã numãrului mare de dispozitive conectate în rețea, 5G introduce noi tehnologii de acces, cum ar fi NB-IoT (Narrow Band IoT) și CAT-M (Category Machine), fiind în stare sã susținã până la 1 milion de dispozitive pe Km2, durata de viațã a bateriei de 10 ani, având o acoperire de pânã la 7 ori mai bunã comparativ cu rețelele GSM actuale. 5G și IoT reprezintã elementul-cheie pentru Societatea Interconectatã.

Transport urban conectat Rețelele 5G vor deveni catalizatorul pentru digitalizarea segmentelor de piață cum ar fi industria auto, transportul, managementul orașelor și vor oferi o tehnologie durabilă și scalabila pentru a face față atât anticipatei creșteri dramatice a numărului de dispozitive cât și creșterii continue a traficului (la 50-60% CAGR).

5G aduce o conectivitate perfectã, fiabilã și eficientã între cloud și fiecare robot individual, prin lãțimea de bandã ridicatã și latența redusã oferite. Tehnologiile precum Network Slicing, Network
Function Virtualization (NFV), Software Defined Network (SDN) și Distributed Cloud vor permite companiilor industriale sã utilizeze într-un mod foarte eficient o rețea mobilã pentru o varietate imensã de aplicabilitãți. Roboti mobil în cloud .

 

Transformarea industriei si a societății

Astăzi, societatea a început să îmbrățișeze beneficiile pe care conectivitatea o aduce și pe care o poate folosi pentru a construi o lume mai bună. Societatea Interconectată a început să prindă formă, iar 5G-ul este un important factor de activare a acesteia. Noi tipuri de utilizare apar în fiecare zi. Comunicarea tranzitează de la modelul persoană-către-persoană, la modelul orice-către-orice-oriunde. Conform acestui model, oamenii, obiectele și lucrurile, mobile și fixe, sunt parte dintr-un sistem atot-comunicator.  

În contrast față de generațiile anterioare, 5G este mai mult decât un alt set de tehnologii, motiv pentru care va necesita un upgrade masiv al echipamentelor, oferind acces nelimitat la informație și abilitatea de a distribui date oriunde, oricând, de către oricine și despre orice spre beneficiul oamenilor, al afacerilor și al societății.

Printr-o abilitate fără precedent de a împărtăși informația, oamenii și industriile colaborează mai mult, creând soluții care combină domenii diferite de expertiză, răsturnând în acest fel modele tradiționale de business. Această transformare transindustrială a creat nevoia de a dezvolta conectivitatea wireless pentru a cincea generație de tehnologie mobilă. Pentru o caracterizare îndetaliată accesează Informatii de background despre tehnologia 5G .